Jak kompostować: przetwarzaj odpady, dostarcz nawozu ogrodowi
Kompost to dobry nawóz i polepszacz gleby, który ożywi Twój ogród. Dowiedz się wszystkiego o tym, jak to zrobić i używać.
11.11.2024
Dlaczego warto używać kompostu w ogrodzie?
Warto kompostować. Po pierwsze, samodzielne wykonanie kompostu pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ponieważ zmniejsza ilość potrzebnego nawozu. Co więcej, stanowi najwyższy poziom recyklingu niskoenergetycznego: niepotrzebne kwiaty i sadzonki z Twojego ogrodu są rozkładane i wprowadzane z powrotem do gleby, dostarczając jej cennych składników odżywczych. W jednej garści kompostu znajduje się około dziesięciu miliardów organizmów, a zastosowanie go w ogrodzie gwarantuje poprawę struktury gleby i jej dobre odżywienie. Zyskasz rośliny, które są bardziej odporne na szkodniki i które rosną szybciej.
Od odpadów do humusu
Kompostowanie przekształca odpady organiczne w rozłożony kompost zawierający dużo próchnicy. Gleba bogata w próchnicę sprzyja lepszemu wzrostowi w dłuższej perspektywie, ponieważ próchnica sprzyja skutecznemu zatrzymywaniu wody i składników odżywczych, a także przyczynia się do powstania kruchej tekstury gleby, którą rośliny uwielbiają. Sterta kompostu zapewnia odpowiednie warunki, aby proces transformacji przebiegał efektywnie.
Co to jest kompostownik?
Kompostownik to drewniany lub plastikowy pojemnik używany do produkcji kompostu. Kompostowniki „szybkie” lub „gorące” to specjalne pojemniki izolowane termicznie, zwykle wykonane z tworzywa sztucznego, które skutecznie utrzymują wyższą temperaturę, przyspieszając proces rozkładu. Pojemniki na kompost mają zwykle jedną lub wiele klap, dzięki czemu można łatwo uzyskać dostęp do kompostu, gdy jest on gotowy do użycia. Są dostępne w różnych rozmiarach i cenach.
Jakie rodzaje kompostowników są dostępne?
Pojemnik do kompostowania na gorąco
- Przyspiesza rozkład
- Wytwarza kompost bardzo szybki – w ciągu 4-6 miesięcy.
- Brak nieprzyjemnych zapachów.
- Wymaga obracania co 4 tygodnie.
- Jak wszystkie kompostowniki, należy go instalować w bezpośrednim kontakcie z glebą.
- Chroni kompost przed wysychaniem i zamarzaniem.
- Wymaga słonecznego stanowiska.
- Minimalny dopływ powietrza.
Drewniany kompostownik
- Łatwy do ręcznego montażu.
- Należy montować w osłoniętym miejscu.
- System wymaga dwóch skrzynek - jednej do napełniania i drugiego do kompostowania.
- Należy obracać przynajmniej raz w roku.
- Drewniane kompostowniki są podatne na gnicie
Jak wytwarzać kompost i go pielęgnować
Wytwarzanie dobrej jakości kompostu nie wymaga wielu wymyślnych urządzeń. Możesz to zrobić, jeśli masz trochę miejsca w ogrodzie, kupiony w sklepie lub własnoręcznie wykonany kompostownik i nasze wskazówki dotyczące prawidłowych technik kompostowania.
Miejsce na kompostownik
Kompostownik należy ustawić w taki sposób, aby łatwo było podjechać do niego taczką i aby pojemnik znajdował się bezpośrednio na ziemi, a nie na płytkach czy kamieniu – ważne jest, aby podłoże było przepuszczalne dla wody. Idealnie miejsce powinno być zacienione i osłonięte od wiatru; pod drzewem lub zacienionym krzewem jest idealne.
Materiał pojemnika
Zalecamy użycie drewna lub plastiku do pojemnika na kompost. Materiały te są trwałe i mogą wytrzymać wpływy zewnętrzne przez długi czas. Proces kompostowania wymaga powietrza, dlatego warto wybrać – lub zbudować – pojemnik z jedną stroną otwartą. Jeśli masz duży ogród, zalecamy ustawienie dwóch lub trzech pojemników na kompost, aby system był wydajny: możesz dodawać odpady organiczne do jednego pojemnika, podczas gdy kompost w innym znajduje się w fazie spoczynku. Dostępne są też małe kompostowniki, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić kompostownik na tarasie.
Materiały i narzędzia potrzebne do kompostowania
- Dojrzały kompost lub ziemia
- Pojemnik do szybkiego kompostowania lub zwykły pojemnik na kompost
- Taczka
- Łopata
- Widły
- Zacznij od dolnej warstwy o grubości około 20 cm, składającej się z grubo rozdrobnionego materiału
- Do drugiej warstwy dodaj 7 do 10 cm ziemi ogrodowej lub kompostu; ma to na celu wprowadzenie organizmów odpowiedzialnych za proces rozkładu odpadów na kompost.
- Twój kompostownik jest teraz gotowy do dodawania odpadów organicznych.
- Profesjonalna wskazówka: posadź dynię lub ogórek obok kompostu, tak aby jego pędy i duże liście zacieniały kompost.
- Pojemniki na gorący kompost są zawsze przykryte.
- Kompostownik otwieraj tylko w celu dodania odpadów.
- Po trzech lub czterech tygodniach poziom stosu kompostu będzie niższy, ponieważ materiał się skurczy.
- Kiedy to nastąpi, przewróć zawartość kompostownika za pomocą łopaty , aby ją przewietrzyć i zapewnić dobre wymieszanie.
- Jeśli kompost wygląda na zbyt wilgotny, użyj grubszej, suchej masy, takiej jak gałęzie lub gałązki.
- Szybkie pojemniki na kompost należy odwrócić po czterech tygodniach od ich zapełnienia.
- Szybki pojemnik na kompost: po około dziewięciu miesiącach zamienia Twoje odpady w cenny humus – gdy kompost będzie gotowy, będzie kruchy i będzie przypominał zapachem las.
- Drewniany pojemnik na kompost: w zależności od pogody dojrzewanie kompostu może zająć nawet dwa lata.
- Możesz użyć bardzo gruboziarnistego kompostu, aby przygotować nową stertę lub pojemnik.
Jak wykorzystać kompost
Przesiewanie
Przed użyciem kompostu w ogrodzie musisz upewnić się, że jest on wystarczająco drobny, aby móc dodawać i usuwać większe kawałki. Ustaw pod kątem sito do gleby i przesyp przez nią kompost. To usunie małe patyki, kamienie i inne zanieczyszczenia, pozostawiając jedynie gotowy do użycia kompost.
Stosowanie
Po sześciu do dwunastu miesiącach świeży kompost będzie nadawał się do wykorzystania jako nawóz organiczny. Zawartość składników odżywczych w kompostowniku nie jest łatwa do dokładnego określenia, ponieważ zależy od tego, co umieścisz w tam wcześniej. Mając to na uwadze, krzewy i mniej wymagające rośliny można nawozić wyłącznie kompostem, ale gdzie indziej zalecamy zmniejszenie dawki nawozu o około 50%, w zależności od zapotrzebowania danej rośliny.
Aplikacja
Nałóż około 3 do 4 l na metr kwadratowy. Jeśli używasz kompostu jako użyźniacza gleby, musi on najpierw dojrzewać przez rok lub dłużej; oznacza to, że będzie ulegał dalszemu rozkładowi i będzie zawierał mniej składników odżywczych, ale będzie również znacznie bogatszy w stabilny humus, który trwale poprawi stan Twojej gleby.
Jak utrzymywać kompostownik w dobrym stanie
Zasady tworzenia i utrzymywania procesu kompostowania są dość proste, a przy odrobinie dodatkowej wiedzy można osiągać dobre rezultaty.
Użyj odpowiedniej mieszanki kompostowej
Zawsze mieszaj grubsze odpady, takie jak ścinki krzewów, z wilgotnymi resztkami warzyw i suchymi, bogatymi w składniki odżywcze odpadami, takimi jak ścinki drewna lub liście. Nie używaj dużych ilości tego samego materiału za jednym razem, ponieważ może to uniemożliwić równomierny rozkład mieszaniny.
Weź pod uwagę skład swoich odpadów
Oprócz powietrza i wody mikroorganizmy wytwarzające kompost potrzebują także węgla (C) i azotu (N). Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy dążyć do utrzymania stosunku węgla do azotu pomiędzy 25:1 a 30:1.
Wilgotne zielone odpady kuchenne i młode sadzonki roślin są pełne azotu, natomiast sucha masa – taka jak gałązki, sadzonki, jesienne liście czy słoma – jest bogata w węgiel. Trawy szybko się rozkładają, dlatego należy dodawać je do stosu kompostu w małych ilościach i uzupełniać garścią mączki kostnej, aby wspomóc proces rozkładu. Suche gałązki i gałęzie nazywane są również „odpadami brązowymi” i im bardziej zostaną rozdrobnione przed wrzuceniem do kompostownika, tym szybciej ulegną rozkładowi.
Co może trafić do mojego trawnika?
Możesz kompostować materię organiczną, ulegającą biodegradacji, taką jak odpady ogrodowe lub resztki warzyw kuchennych. Im bardziej zróżnicowane będą odpady, tym bogatszy będzie kompost..
Co możesz kompostować
- Ściółkę od domowych pupili
- Skorupki jaj
- Fusy z kawy, torebki herbaty, filtry
- Gazety, rolki kuchenne
- Rośliny doniczkowe, kwiaty cięte
- Sadzonki owoców i trawników tylko w małych ilościach
- Chwasty, ale tylko bez nasion
Rozdrabnianie sadzonek roślinnych i odpadów ogrodowych
Gałązki i odpady z żywopłotów i krzewów nadają się do kompostowania wraz z innymi odpadami roślinnymi, ale należy je najpierw rozdrobnić. Zwiększa to powierzchnię dla drobnoustrojów, co oznacza, że odpady ogrodowe szybciej się rozkładają. Aby ułatwić tę pracę, zalecamy użycie rozdrabniacza ogrodowego; wykorzystują one ostrza do bezwysiłkowego siekania odpadów ogrodowych.
Nadające się na kompost - w skrócie
Użyj odpowiednich proporcji materiału, aby utrzymać stertę kompostu w dobrym stanie. Dodanie materiału nadającego się do kompostowania w odpowiednich proporcjach zapewni, że Twój kompostownik będzie zawierał odpowiednią mieszaninę tlenu, azotu i wilgoci, aby skutecznie stworzyć kompost bogaty zarówno w próchnicę, jak i składniki odżywcze.
Brązowe:Zielone25:1 |
|
Brązowy materiał | Zielony materiał |
---|---|
Słoma | Trawa |
Gałązki | Pozostałości warzyw |
Karton | Resztki owoców |
Papier | Zwiędłe kwiaty |
Liście | Obornik |
Trociny | Ziarna kawy |
Nie kompostuj: | |
Gotowane resztki Chwasty z nasionami Chore sadzonki roślin |
Odpady nienadające się do kompostowania
|
Kompostowanie jest proste
Rozdrabniacze ogrodowe: szybki sposób na doskonały nawóz
Przycinanie jest ważne dla zdrowych drzew i roślin, ale gromadzą się odpady ogrodowe. Wykorzystaj je, dodając do kompostownika.
Do przetworzenia ścinków zalecamy użycie rozdrabniacza ogrodowego STIHL, ponieważ zmniejsza to objętość i rozdrabnia odpady roślinne, dzięki czemu mogą one szybko rozłożyć się na wysokiej jakości nawóz. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć proces, możesz wykorzystać rozdrabniacz do przygotowania również innych odpadów, które planujesz kompostować, w tym zwiędłych kwiatów, resztek owoców i warzyw oraz jesiennych liści.
Kompostowanie jesiennych liści. Jeśli chcesz dodać do kompostu opadłe jesienne liście, możesz po prostu zebrać je za pomocą kosiarki. Najlepiej mieszać liście ze świeżymi skoszoną trawą, ponieważ suche liście pomagają przewietrzyć skoszonki i zapobiegają gniciu. Co więcej, liście dodają składnik bogaty w węgiel do bogatych w azot zielonych odpadów roślinnych – mieszanka, która jest kluczem do udanego kompostowania
Jeśli masz duży ogród, nie powinieneś wrzucać wszystkich liści do kompostownika na raz i zamiast tego możesz stworzyć prosty magazyn liści. Po prostu użyj słupków i siatki drucianej, aby stworzyć napowietrzony pojemnik na zebrane liście. Możesz dodawać je do kompostu stopniowo przez cały rok.
Problemy z kompostowaniem
Kompostowanie może na początku nie przebiegać idealnie. Może pojawić się kilka potencjalnych problemów, ale zazwyczaj można je łatwo rozwiązać.
Śmierdzący kompost
Stos kompostu śmierdzący zgnilizną jest często spowodowany zaleganiem wody, najprawdopodobniej w wyniku dodania zbyt dużej ilości mokrych składników. Niestety trzeba zaczynać od nowa, bo zgniłego kompostu nie da się uratować. Upewnij się, że stosujesz właściwą proporcję odpadów i prawidłowo je układasz.
Spleśniały kompost
Zarodniki pleśni występują we wszystkich glebach ogrodowych i są całkowicie naturalne. Jeśli jednak zauważysz poważną inwazję pleśni, być może dodałeś zbyt dużo wilgotnej substancji do pojemnika na dokumenty. Spróbuj zmienić układ kompostu i dokładnie wymieszaj suchą masę z materiałem tłumiącym; pleśń powinna wówczas zacząć opadać.
Kompost nie jest gotowy
Dojrzały kompost potrzebuje czasu. W zależności od pory roku i temperatury może minąć od sześciu do dwunastu miesięcy, zanim różne składniki staną się humusem bogatym w składniki odżywcze. Kompost potrzebuje czasu na odpoczynek, ale trzeba go też od czasu do czasu obrócić lub wykopać. Jeśli objętość stosu kompostu zmniejszyła się o około jedną trzecią, powinieneś sięgnąć po łopatę. Obracanie pryzmy wentyluje kompost i przyspiesza proces dojrzewania.
Podsumowanie: jak kompostować
- Kompost wytwarzany z odpadów ogrodowych i kuchennych jest naturalnym nawozem bogatym w składniki odżywcze dla Twoich roślin
- Szybkie pojemniki na kompost umożliwiają szybsze wytwarzanie kompostu i są bardziej kompaktowe, ale także droższe niż drewniane pojemniki na kompost lub otwarte starty kompostu
- Rozpocznij tworzenie stosu kompostu warstwami: dolna warstwa powinna składać się z grubo rozdrobnionego materiału, a następnie ziemi ogrodowej lub kompostu
- Przykryj kompost i pozostaw go do dojrzewania przez prawie rok
- Upewnij się, że używasz właściwej proporcji bogatego w węgiel materiału brązowego i zielonego bogatego w azot (25:1)
- Resztki jedzenia pochodzenia zwierzęcego, wypieki, tłuszcze, oleje i substancje nieorganiczne nie nadają się do kompostowania
- Jeśli Twój kompost zacznie gnić, musisz zacząć od nowa. Spleśniały kompost zyskuje na wartości dzięki dodaniu suchej masy